Historie

Velkommen til patriarklejr nr. 13 Vesterhavet.

Patriarklejr nr. 13 Vesterhavet blev stiftet den 13. marts 1976.

Lejrens historie begynder helt tilbage til den 19. september 1915 med dannelsen af lejrforeningen »Esbjerg« i Esbjerg. Den store afstand til Jyllands eneste lejr - nr. 4 Skjalm Hvide i Århus - gjorde det vanskeligt for patriarkerne i det vestjyske at følge lejrmøderne regelmæssigt. Fra første færd var formålet med en lejrforening derfor at give patriarkerne i området mulighed for at holde sig ajour med lejrens anliggender, ligesom man kunne drøfte kandidater til kaldelse.

Man skal frem til kort efter anden verdenskrigs ophør, før et samarbejde mellem de sydjyske lejrforeninger førte til dannelsen af endnu en jysk lejr. Den 28. februar 1954 blev lejr nr. 7 Caspar Markdaner institueret med hjemsted i Kolding. Der er herefter i en årrække stille om lejrene i det sydlige Jylland, men som tiden går, vokser lejr nr. 7 Caspar Markdaner sig så stor - omkring 500 patriarker - at pladsforholdene giver problemer. I slutningen af 60-erne dukkede tanken så igen op om dannelsen af yderligere en lejr i Sydjylland.

Efter et fælles embedsmandsmøde i Haderslev for logerne i det sønderjyske distrikt i foråret 1973 blev der endelig realiteter ud af disse tanker, idet der den 3. maj 1973 bliver nedsat et udvalg på fem patriarker til at arbejde med sagen. Der forestod nu udvalget en travl tid med mange møder. Man skulle allerførst have afgjort, om man skulle satse på en sønderjysk lejr med hjemsted i Haderslev eventuelt Åbenrå eller en vestjysk lejr med hjemsted i Esbjerg. Planerne var mange, men da Storlogen viste størst interesse for en lejr i det vestjyske, koncentrerede man sig herom. Det var ønsket, at denne lejr skulle omfatte logerne nr. 17 Steen Blicher, nr. 20 Holger Danske, nr. 58 Riberhus, nr. 70 Chr. Skeel, nr. 89 De Tre Kædeled og nr. 98 Skansen. Det var usikkert, om logerne i Tønder og Ringkøbing ville tilslutte sig en sådan lejr.

Resultatet blev, at Tønder ikke ønskede at være med, mens Ringkøbing sagde ja. Herefter fik man accept fra loge nr. 82 James Ridgely i Grindsted. Loge nr. 92 Kongeå i Vejen blev også opfordret til at gå med, men afslog. Da man først var kommet så langt, gik det stærkt, og lørdag den 13. marts 1976 blev lejr nr. 13 Vesterhavet institueret i Esbjerg.